aan tafel bij just-cook-ing

aan tafel bij just-cook-ing
wel zelf afwassen

maandag 26 september 2011

Recept Marjoleins Merenguetaart met mascarponeroom en rood fruit

Marjolein is getrouwd. Mijn zusje heeft in Johan Olsthoorn de ware gevonden. Jolanda, onze andere zus heeft prachtig versierde taarten gemaakt en ik heb de torte di cioccolate gemaakt met amandelen, een browniefudge taart die megahoog was en  merengues met mascarponeroom en rood fruit. Een collega van Johan wilde het recept, nou here we go!

Dit heb je nodig:
10 eiwitten (zelf eieren scheiden of zoals ik gedaan heb: gepasteuriseerde eiwitten, verkrijgbaar bij de Makro)
400 gr poedersuiker
flinke scheut rode wijn azijn
twee eetlepels maizena

voor de topping
400 ml slagroom
250 ml mascarpone
rood fruit naar keuze
klein beetje balsamico azijn
poedersuiker naar smaak

Ik vind het altijd moeilijk om merengue te maken, want het vergt geduld. Veel geduld. Merenge laat zich niet haasten, maar neem de tijd en dan wordt het geheid lekker! Ik heb de gepasteuriseerde eiwitten gebruikt omdat er nogal wat zwangere vrouwen aanwezig waren en we dan iig zeker waren van uitsluiten van salmonella. Maar verder is het gewoon gebruiksgemak!
Zo gaan we te werk:
  1. zet de oven op 130 graden
  2. vet een bakplaat licht in en leg er bakpapier op
  3. zet de mixer klaar (ik gebruik de kitchenaid), doe de eiwitten in de kom, zet aan en laat kloppen tot het eiwit stevig is. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. De substantie wordt dan zoet en iets dikker.
  4. als alle suiker goed is opgenomen, doe je de scheut azijn in de kom. Je kunt nu de mixer op een lager tempo zetten.
  5. als de azijn is opgenomen, zeef dan de maizena en voeg die toe
  6. als de maizena is opgenomen, klop dan nog even door
  7. zet de mixer uit, spatel het eiwit in een grote hoop op de bakplaat, verdeel het zo, dat het overal even dik is ( het is heel erg afhankelijk van hoe dik de merengue is om te zeggen wanneer hij klaar is. Maar beter langer in een oven met een lage temperatuur dan een te hoge temperatuur, dan verbrandt de merengue en dat is helemaal niet lekker)
  8. zet in het midden van de oven en laat daar 2 uur staan of tot de buitenkant mooi droog is, gaat barsten en ook in de barsten droog wordt.
  9. zet de oven uit en laat de merengue in de oven staan ik doe dat meestal een hele nacht. Zo kan ie goed uitharden

    Ondertussen kun je het volgende doen
  10. snijd het fruit, voeg een beetje balsamico toe en de poedersuiker naar smaak
  11. klop de room met wat suiker, maar niet teveel
  12. als de room bijna klaar is voeg je de mascarpone toe, klop deze er stevig door, dat er geen klonten in zitten
  13. Opdienen:
    leg de taart op een mooie schaal, spatel de room erop. Laat het fruit eerst uitlekken en dan leg je het op de room. Meteen opdienen, anders zakt het in. Dan is het nog wel even lekker, maar een stuk minder mooi.
Succes!
Op de voorgrond de taarten van Jolanda en dan zie je de andere taarten erachter zoals ze op de bruiloft er stonden en aangesneden werden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten